KLİNİK TOKSİKOLOJİ NEDİR?
- Endüstriyel kimyasal (48.000)
- İlaç aktif maddesi (4.000)
- İlaç yardımcı maddesi (2.000)
- Endüstriyel kimyasal (48.000)
- İlaç aktif maddesi (4.000)
- İlaç yardımcı maddesi (2.000)
Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın (UNEP) verilerine göre, bu sayıya her yıl 1.000 in üzerinde yeni kimyasalın eklendiği de bildirilmektedir. Kimyasal sayısındaki bu artışın yanı sıra üretilen toplam miktarlarında da hızlı bir artış söz konusudur. Dünyadaki kimyasal madde üretimi, 1950 yılında 7 milyon ton iken, bu rakam 1970 yılında 63 milyon tona, 1985 yılında 250 milyon tona ulaşmıştır. Bugün ise bu rakamın 400 milyon tona ulaştığı tahmin edilmektedir. Kimyasal kullanımındaki bu hızlı artış toplumsal kemofobi olarak adlandırabileceğimiz bir gelişmeyi de beraberinde getirmiştir. Kemofobinin oluşmasında kimyasal madde kullanımındaki artışın yanı sıra kimyasalların yol açtığı trajik olayların da rolü büyüktür.
Toksikoloji, kimyasalların üretim öncesi ve sonrası zararsızlık limitlerini belirleyen bir bilim dalıdır. Günümüzde, modern yaşamın sürdürülmesinin bir gereği olarak kimyasalların artan miktarlarda kullanılması ve bunların yarattığı tehlikeler toksikolojinin önemini giderek artırmıştır.
Her gelişen bilim dalı gibi toksikoloji de alt dallara ayrılarak gelişmesini sürdürmektedir.
Uygulama alanları dikkate alındığında bu alt dallar aşağıda gibi isimlendirilebilir;
Klinik Toksikoloji
Veteriner Toksikoloji
Forensik Toksikoloji
Mesleki Toksikoloji
Çevresel Toksikoloji
Analitik Toksikoloji
Toksinoloji
Biyokimyasal Toksikoloji
Farmasötik Toksikoloji
Gıda Toksikolojisi
Aquatik Toksikoloji
Genel Toksikoloji
Afet Toksikolojisi
Fitotoksikoloji
“Klinik Toksikoloji”
Başta ilaç, kozmetik, tarım ilacı, gıda katkı maddeleri, ev temizlik malzemesi ve endüstriyel kimyasallar olarak çok geniş bir alana yayılan bu ve benzeri maddeler, doza bağımlı olarak toksik etki gösterebilmektedirler. Klinik toksikoloji ise bu maddelerle meydana gelen zehirlenmelerin tedavisini üstlenen ve yeni tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesi ile uğraşan, toksikolojinin alt dallarından birisidir. Klinik Toksikoloji, dünyada ilk defa 1968 yılında, Amerikan Klinik Toksikoloji Akademisi’nin kurulmasıyla bilimsel olarak gündeme gelmiştir.